Subsidie zonnepanelen

Als u geïnteresseerd bent in zonnepanelen, dan bent u waarschijnlijk ook geïnteresseerd in de financiële steun die u daarvoor kunt vervangen. Misschien bent u al op zoek gegaan naar subsidies voor zonnepanelen en bent u daar erg teleurgesteld van geworden. Op dit moment is er namelijk geen subsidie voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen. Gelukkig zijn er daarvoor in de plaats een aantal zeer interessante andere initiatieven van de overheid waarvan u gebruik kunt maken. En naar alle waarschijnlijkheid zal er in 2021 een subsidie komen. De plannen daarvoor worden in 2020 aangekondigd. Leest u hier verder over alle huidige en toekomstige financiële steun die u kunt verwachten en aanschrijven als u zonnepanelen aanschaft.

De huidige regelingen

Op dit moment zijn er drie manieren waarop u geld kunt ontvangen voor het aanschaffen van zonnepanelen.

  • Subsidies regionaal: er is een kans dat uw regio wel een subsidie in het leven heeft geroepen voor uw aanschaf. Dit verschilt per gemeente en provincie, omdat zij hun subsidiebudget zelf mogen verdelen. Ga dus altijd even naar uw digitale loket of uw gemeente- en provinciehuis om hier navraag over te doen.
  • Btw-terugvraag: als u zonnepanelen heeft, bent u voor de belastingdienst een ondernemer geworden. U levert immers groene energie terug aan het netwerk. Als ondernemer kunt u alle btw die u betaald heeft over het aanschaffen van uw zonnepanelen en het installeren van uw zonnepanelen terugvragen. Dit doet u nadat u de zonnepanelen heeft laten plaatsen.
  • Salderen: de energie die u opwekt levert u terug aan uw energieleverancier. Deze zal het aantal kWh dat u opwekt vereffenen met het aantal kWh dat u verbruikt. U krijgt dus de totale energieprijs per kWh (deze ligt op dit moment rond €0,23) vergoed. Als u meer gaat opwekken dan dat u gebruikt wordt het wat ingewikkelder. U krijgt daarvoor van uw energieleverancier alleen de kale energieprijs terug, dus zonder belasting en netbeheerkosten. Deze ligt per kWh op €0,07 en wordt alleen gerekend over de extra kWh die u heeft gegenereerd.

Zonnepanelen aanschaffen is interessant

Met deze regelingen wordt zonnepanelen aanschaffen wel erg interessant, tenzij u meer opwekt dan u nodig heeft. Het lijkt onterecht dat u voor de energie die u extra opwekt en die u dus aan iemand anders kunt verkopen alleen de kale energieprijs krijgt. Aan de andere kant is dit ook wel logisch, want energieleveranciers kopen hun energie ook voor deze prijs in bij andere leveranciers. Toch is deze situatie dusdanig dat de Consumentenbond het op dit moment afraadt om een grote installatie zonnepanelen aan te schaffen en daarin hebben ze een punt. Zo’n kleine vergoeding is de uitgave voor particulieren eigenlijk niet waard. In 2021 komt hier verandering in.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Nu u weet welke financiële steun u kunt ontvangen als u zonnepanelen laat plaatsen, is het geen slecht idee om te kijken naar de kosten die u heeft. We gaan dan uit van een installatie op het dak, want er zijn tegenwoordig ook zonnepanelen die u tegen de gevel kunt plaatsen of die u op uw land neerzet.

Aantal personen huishouden Gemiddeld energieverbruik Vereist vermogen Aantal zonnepanelen Prijs
1 1800 kWh 2118 Wp 9 €4500
2 2950 kWh 3471 Wp 14 €7000
3 4000 kWh 4706 Wp 19 €9500
4 4600 kWh 5412 Wp 22 €11.000
5 5300 kWh 6235 Wp 25 €12.500

Bij deze tabel moeten een aantal zaken worden toegelicht.

  • Vereist vermogen: u kunt uw vereiste vermogen uitrekenen door het aantal kWh te nemen dat u nodig heeft en deze te delen door 0,85. Hier hebben we het gemiddeld energieverbruik per huishouden aangegeven, maar meer of minder is uiteraard ook mogelijk. De uitkomst is het vermogen in Wp.
  • Het aantal zonnepanelen: u kunt het vermogen van de zonnepanelen die u op het oog heeft aflezen aan het aantal Wp dat deze genereren. Er zijn zonnepanelen met 220 Wp en tegenwoordig worden er ook zonnepanelen geproduceerd met 400 Wp. U kunt het aantal zonnepanelen dat u dan nodig heeft uitrekenen door het vereiste vermogen te delen door het aantal Wp van uw zonnepaneel. Hier hebben we 250 Wp genomen.
  • De prijs: de prijs voor zonnepanelen loopt ook erg uiteen. U kunt al voor €100 een paneel kopen, maar deze moet dan nog worden geïnstalleerd en daar horen een aantal andere apparaten en materialen bij. De montagekosten komen er ook bij kijken. Hier hebben we een prijs per paneel van €500 genomen, maar dat is dan inclusief alle extra kosten waarmee u te maken kunt krijgen.

Vergelijk offertes

De zonnepanelen uit de bovenstaande situaties kunnen allen binnen 8,5 jaar worden terugverdiend en een grote bijdrager daaraan is de btw-terugvraag. U kunt uw terugverdientijd nog verder inkorten als u onze vergelijkingstool gebruikt. Daarmee vraagt u snel offertes op, plant u een dakinspectie in en kunt u de eerste stap zetten richting uw nieuwe zonnepanelen installatie.