Zonnepaneel kosten per soort (in Wp)+ omvormer

Als jij op zoek bent naar zonnepanelen voor jouw woning, dan heb je misschien al even naar de prijzen gekeken. Het is geen slecht idee om dan ook te zien waaruit deze prijzen worden opgebouwd. Als je een installatie zonnepanelen aanschaft, dan betaal je namelijk niet alleen voor de panelen zelf, maar ook voor de omvormer, de extra groep die in de meterkast moet worden aangelegd, de bevestigings- en verbindingsmaterialen en voor de montage. Hier vind je deze kosten opgesplitst, zodat je weet wat je financieel van elk onderdeel kunt verwachten.

De kosten voor zonnepanelen opgesplitst

Een gemiddeld gezin in Nederland gebruikt 4000 kWh per jaar aan stroom. Als je dit allemaal met zonnepanelen op wilt wekken, dan heb je een installatie nodig van 19 zonnepanelen (als deze een vermogen hebben van 250 Wp). Hiervoor betaal je dan ongeveer €9500. Deze €9500 komt op een bepaalde manier tot stand. De onderstaande tabel geeft deze verdeling weer.

Kostenpost 19 zonnepanelen Prijs inclusief btw
19 zonnepanelen €4750
Omvormer €1450
Verbindings- en connectiematerialen €800
Montage €2000
Extra groep in de meterkast €500
Totaal €9500
   
Andere verdelingen:  
Zonnepanelen gemiddelde prijs per Wp €1,37
Monokristallijn zonnepanelen €300 per stuk
Polykristallijn zonnepanelen €250 per stuk
Amorf €100 per stuk

Subsidies en btw-terugvraag

Als dit je veel lijkt, dan is er goed nieuws. Er zijn namelijk twee manieren waarop je financieel gesteund wordt door de overheid voor het aanschaffen van je zonnepanelen.

  • Vraag de btw terug: je kunt via de belastingdienst alle btw die je over je installatie hebt betaald terugvragen als je je aanmeldt als energieleverancier (dus ondernemer). Voor een installatie van 19 zonnepanelen waarvoor je €9500 hebt betaald, betaal je nadat je deze teruggave hebt ontvangen dus maar €7851. Dat is al een veel interessanter bedrag. Je zal er wel even wat papierwerk voor moeten invullen, maar dat is zeker de moeite waard.
  • Hulp van je regionale overheid: omdat deze regeling van kracht is, is er geen landelijke subsidie beschikbaar voor het aankopen van zonnepanelen. Maar het is wel goed mogelijk dat je op regionaal niveau nog wat geld kunt ontvangen en wel van je gemeente en provincie. Het is daarom geen slecht idee om deze even te bezoeken en om informatie te vragen. Via je digitale loket kan dit ook.

Besparingen en terugverdientijd

De vraag die op ieders lippen ligt is natuurlijk: wat kan ik voor dit geld van mijn zonnepanelen verwachten? Dan is het tijd om te kijken naar de mogelijke besparingen en de tijd die je nodig hebt om daarmee je uitgaven terug te verdienen. De onderstaande tabel geeft deze informatie weer in vijf verschillende situaties. Met een terugverdientijd van 8,5 jaar kun je nog minstens 16,5 jaar winst halen uit je zonnepanelen.

Gemiddeld energieverbruik Aantal zonnepanelen Prijs Prijs min btw Besparing/jaar* Terugverdientijd**
1800 kWh 9 €4500 €3719 €440 8,5 jaar
2950 kWh 14 €7000 €5783 €684 8,5 jaar
4000 kWh 19 €9500 €7851 €929 8,5 jaar
4600 kWh 22 €11.000 €9091 €1075 8,5 jaar
5300 kWh 25 €12.500 €10.331 €1222 8,5 jaar

Keuzes en factoren die de prijs beïnvloeden

De totaalprijs voor je zonnepanelen wordt op een bepaalde manier samengesteld, maar deze ontstaat ook door bepaalde keuzes die jij maakt. Dat betekent dat je de prijs kunt beïnvloeden als je deze keuzes goed beredeneerd.

  • Alle energie of een gedeelte opwekken: veel mensen kijken alleen naar de kosten voor het opwekken van alle energie die je verbruikt op jaarbasis. Maar je kunt ook besluiten om bijvoorbeeld de helft van de energie die je verbruikt op te laten wekken door je zonnepanelen. Het is heel simpel, daarmee kun je 50 procent van je energierekening afschaven. Dat is natuurlijk ook een zeer interessante besparing.
  • Het soort zonnepaneel: als je je gaat verdiepen in de soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn, dan zal je snel zien dat er een grote keuze is. Deze zonnepanelen verschillen in kwaliteit, in vermogen, in afmetingen, in toepassingsmogelijkheden en natuurlijk ook in prijs. Het is zaak om het zonnepaneel te vinden dat in jouw situatie (oriëntatie van het dak, aantal zonne-uren, hellingshoek) de best mogelijke opbrengst te genereren. Hier kun je het beste je dak voor laten inspecteren en de hulp inschakelen van een specialist.
  • Het merk: er zijn zonnepanelen van A-merken, B-merken en zelfs C-merken. De A-merken zijn duidelijk duurder, maar deze geven je vaak een betere opbrengst, een langere levensduur, een kleinere afname in vermogen en een mooie garantieregeling. In het geval van zonnepanelen is het op de lange termijn zeker beter om in een wat duurder kwalitatief paneel te investeren. Je zal er langer de vruchten van kunnen plukken.

Interessante bespaartips

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Daar staat tegenover dat je na 8,5 jaar je eigen energie kunt opwekken en dat je dan tot de levensduur verstreken is alleen nog de omvormer moet vervangen. Alle energie die je van jezelf gebruikt is dus pure winst. Toch hoef je niet de hoofdprijs te betalen, helemaal niet als je de onderstaande bespaartips gebruikt.

  • Outlets voor zonnepanelen: met een beetje geduld en geluk kun je bij een outlet voor zonnepanelen een installatie op de kop tikken met een mooie korting. Ook zijn er outlets waar je groothandelprijzen betaalt. Het is wel zo dat je dan de onderdelen apart moet inkopen en dat je de montage zelf moet regelen. Het is echter maar zo mogelijk dat je met wat meer werk een mooie besparing kunt maken.
  • Collectief zonnepanelen aanschaffen: je kunt ook deelnemen aan een zonnepanelen collectief. Je geeft dan aan met een groep andere mensen dat je geïnteresseerd bent in zonnepanelen en de leveranciers doen jullie allemaal een aanbieding. Daarna kun je zelf beslissen of je dit aanbod aan wilt nemen of niet. Dit is zeker een bespaaroptie waarbij je geen risico’s hoeft te lopen.

Vergelijk offertes

Voor de exacte prijs voor jouw zonnepanelen installatie moet je bij de specialisten zijn en deze kun je gemakkelijk bereiken als je onze vergelijkingstool gebruikt. Deze tool stuurt jouw opdracht naar een aantal leveranciers en zij antwoorden met een vrijblijvende offerte. Je kunt dan snel zien wat de kosten zullen zijn voor jou en wie de laagste prijs aanbiedt.